Ta körkort

Är det äntligen dags?

Förberedelser för att ta körkort

Förberedelser

Följande punkter innehåller saker du måste ha redo för att få börja övningsköra/ta körkort:

Körkortstillstånd

Innan du får börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd hos Länsstyrelsen i det län där du är folkbokförd. Tillsammans med denna ansökan måste du bifoga en hälsodeklaration som du själv fyller i samt ett intyg om synprövning som enklast fylls i av en legitimerad optiker.

Handledare

Alla handledare måste nuförtiden ansöka om ett tillstånd hos Länsstyrelsen för att få övningsköra med elev. Innan dess måste ni tillsammas gå en introduktionskurs på 3 timmar hos en trafikskola. Trafikskolan utfärdar sedan ett bevis på att ni genomfört kursen som ska bifogas med ansökan. Kursen kan du gå fr.o.m. att du är 15 år och 9 månader så boka i tid.

Förberedelser

Riskutbildning

Innan du får genomföra körprovet måste du gå en riskutbildning, dvs körning på halkbana. Denna bokar du bäst till någon månad innan körprovet när du känner att du kan hantera bilen fullt ut. Intyget från riskutbildningen ska du ha med dig till körprovet.

Kunskapsprovet

Kunskapsprovet, eller teoriprovet, får du skriva så fort du fyllt 18 år. Dock kan du boka tid för provet när som helst. Du bokar provet på Vägverkets hemsida, tänk på att ha din personliga kod som du finner på körkortstillståndet redo.

Körprovet

När du känner dig redo är det alltså dags att boka tid för körprovet, uppkörningen. I tätbebyggda områden kan väntetiden vara väldigt lång, tänk därför på att boka i tid och komma väl förberedd. Precis som som kunskapsprovet bokas körprovet på Vägverkets hemsida tillsammans med din personliga kod. Samtidigt har du då som privatist möjlighet att boka en bil med dubbelkommando mot en avgift.