Ta körkort

Är det äntligen dags?

Ta körkort som privatist

Övningsköra

Det finns inget som är bättre när det gäller att lära sig köra bil än trafikvana. Ju mer du hinner övningsköra innan din uppkörning, desto flera situationer kommer du ställas inför och därmed bli en bättre förare.

Det bästa är att välja en förälder till handledare. Eftersom man ändå åker en del bil ihop när man handlar, ska till skolan, träningen eller en släkting passar det bra att byta förare vid de tillfällena.

Din handledare måste ansöka om att få ett handledarbevis samt gå en introduktionsutbildning tillsammans med dig som elev för att få övningsköra.

Hur mycket krävs?

Hur mycket körning som krävs brukar variera väldigt. Vad som är gemensamt för alla dock är att ju tidigare du börjar desto fortare blir du körvan och känner dig redo för att köra upp. Eftersom alla får börja övningsköra vid 16 års ålder föreslår vi att du börjar så fort som möjligt. Om du övningskör regelbundet i 2 år och har vanan inne ska du inte ha några som helst problem på uppkörningen.

Teori?

Körkortsboken

Teorin är minst lika viktigt som de faktiska körkunskaperna. Vi rekommenderar att du köper teoriboken och läser igenom de olika kapitlen några gånger tills det mesta känns bekant.

De flesta körskolorna erbjuder även möjligheten att få sitta och plugga på testprov med frågor som är snarlika de som förkommer på Vägverkets kunskapsprov. Det kan dock löna sig att köpa ett eget program med frågor så du kan studera frågorna hemma.

Vi rekommenderar dock att du även köper teoriböckerna för den behörighet du söker. Du och jag i trafiken är en grundbok för dig som ska ta ett körkort av något slag. Boken innehåller den grundläggande körkortsteorin. Sedan finns det behörighetsspecifika böcker som komplement, t.ex Vägvisaren B för B kort och MC-Boken för dig som ska ta MC-kort. Teoriböckerna ges us av Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) och finns att köpa hos bla Adlibris och Bokus .

Enstaka körlektion?

Det kan vara bra om du strax innan uppkörningen tar några körlektioner hos en körskola för att lära dig exakt hur man ska titta, blinka med mera, samt lära dig invändig plus utvändig säkerhetskontroll.

Numer måste man dessutom köra upp med en bil som har dubbelkommando, något som de flesta familjebilar givetvis inte har. Körskolorna brukar erbjuda möjligheten att hyra ut sina bilar i samband med att du tar några lektioner innan förarprovet. Annars har de flesta förarenhetskontoren bilar som de hyr ut till provtillfället.