Ta körkort

Är det äntligen dags?

Teoriprov

Teoriprov

För att ta körkort, de må vara A eller B kort, så ställs man inför två prov: Teoriprov och förarprov, även kallad uppkörning.

Teoriprovet innehåller 65 frågor samt 5 extra kontrollfrågor som endast testas och alltså inte räknas i provresultatet. För att få godkänt behöver man 52 poäng, vilkes således gör att man får ha maximalt 13 fel.

Man har ganska gott om tid på sig, närmare en minut per fråga eller totalt 50 minuter. Detta gäller A, B och traktorkort. Det går att få provtiden förlängd om man har särskilda skäl för detta, men då skall man kontakta vägverket i god tid innan.

Sedan den 1:a september 2008 skall teoriprov och uppkörning ske inom 2 veckor, vilket är tänkt att ge en betydligt snabbare handläggningstid än tidigare. Det återstår dock att se om vägverket lyckas med sin målsättning.

Ett utmärkt sätt att förbereda sig på teoriprovet är genom provfrågor. De flesta trafikskolor har så kallade pärmar med gamla eller likartade teoriprov vilka man kan använda för att plugga. Ett annat enklare sätt är att själv köpa hem förberedande frågor utformade på samma vis som vägverkets teoriprov. Dessa kan köpas på CD för datorn eller i pappersformat.

Du rekommenderas att köpa teoriboken Du och jag i trafiken. Den är väldigt bra att ha som referens. Den består av grundteorin när det gäller trafikregler, vägmärken med mera. Teroriböcker kan du köpa hos bl.a Adlibris och Bokus.